Welke soorten kinderopvang zijn er? En hoe maak ik de juiste keus?

This page is not available in your language and is displayed in Dutch. You must speak and write in Dutch to be able to work as a childminder in the Netherlands.

Misschien ben je zwanger en is je kindje nu zo groot als een citroen. Of zit je kind al bij de kinderopvang, maar twijfel je of de gekozen kinderopvang (nog) wel bij je kind past. In deze blog geven we je tips waar je op kunt letten bij het kiezen van kinderopvang die bij jou past. Want hoe fijn is het, als je kind met plezier naar de opvang gaat. En jij met een goed gevoel naar je werk of school.

Soorten kinderopvang

Laten we beginnen bij het begin. Als je een goede keus wilt maken, is het fijn als je weet welke soorten kinderopvang er zijn. Zo kun je beter bepalen welke soort kinderopvang aansluit bij jouw wensen, maar ook bij de behoeften van je kind.

Deze drie vormen van kinderopvang vallen onder de Wet Kinderopvang. Dat zorgt ervoor dat je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Een vergoeding van de overheid voor de opvangkosten.

  1. Kinderdagverblijf of kinderopvang
  2. Gastouderopvang
  3. Buitenschoolse opvang

Wat is het verschil tussen een kinderdagverblijf en kinderopvang?
De één noemt een kinderdagverblijf ook echt kinderdagverblijf. De ander zegt liever kinderopvang. Kinderopvang is de algemene term: hier vallen naast een kinderdagverblijf bijvoorbeeld ook gastouderopvang en buitenschoolse opvang onder.

Kinderdagverblijf

Bij een kinderdagverblijf worden kinderen opgevangen in de leeftijd van nul tot vier jaar. Hoe de groepen kinderen zijn samengesteld verschilt. Waar het ene kinderdagverblijf ervoor kiest om de kinderen in te delen op leeftijd, kiest het andere kinderdagverblijf voor groepen waarbij kinderen in de leeftijd van nul tot vier jaar zijn gemixt.

Voor de meeste kinderdagverblijven geldt dat ze van 07.00 tot 19.00 uur geopend zijn, van maandag tot en met vrijdag.

Gastouderopvang

Bij gastouderopvang worden kinderen opgevangen in de leeftijd van nul tot en met twaalf jaar. In groepen van maximaal zes kinderen tegelijk. Gastouderopvang vindt plaats bij de gastouder thuis of bij de ouder thuis (nanny-opvang). Samen met je gastouder stem je je wensen, behoeften en opvanguren af. Dit is fijn als je behoefte hebt aan flexibele opvang omdat je bijvoorbeeld onregelmatige tijden werkt. Of in de avond, nacht of weekenden opvang nodig hebt. Gastouders zijn verplicht om via een gastouderbureau te werken. Zowel de gastouder als het gastouderbureau worden, net als een kinderdagverblijf, door de GGD gecontroleerd. En moeten voldoen aan de Wet Kinderopvang. Zo wordt de kwaliteit van de opvang gewaarborgd.

 

Vraag gratis een informatiepakket aan

Wil je meer weten over gastouderopvang? Vraag gratis en vrijblijvend het 4Kids informatiepakket aan. Je ontvangt hem direct in je mailbox.

Informatiepakket aanvragen

Buitenschoolse opvang

Buitenschoolse opvang is er voor, de naam zegt het al, schoolgaande kinderen van vier tot en met twaalf jaar. Buitenschoolse opvang kan voor schooltijd plaatsvinden, na schooltijd en tijdens schoolvakanties.

Grootste verschillen tussen een kinderdagverblijf en gastouderopvang

  Kinderdagverblijf Gastouderopvang
Groepsgrootte Een kinderdagverblijf heeft vaak meerdere, grotere groepen kinderen. Hierdoor hebben kinderen veel interactie met andere kinderen. Bij gastouderopvang worden er maximaal zes kinderen tegelijk opgevangen. Dit zorgt ervoor dat kinderen meer individuele aandacht krijgen.
Aantal gezichten Bij een kinderdagverblijf staan er meestal meerdere leidsters op één groep. Hierdoor ziet je kind meerdere gezichten per dag. Bij gastouderopvang ziet je kind iedere keer hetzelfde gezicht: je gastouder.
Openingstijden Een kinderdagverblijf heeft vaak vaste openingstijden en is gesloten op feestdagen. Bij gastouderopvang stem je je opvanguren af met je gastouder. Sommige gastouders werken ook in de weekenden, avonden of nachten.
Flexibiliteit Een kinderdagverblijf heeft vaak vaste structuren en regels. Bij gastouderopvang bespreek je je wensen en behoeften met je gastouder. Door de kleinschaligheid van de opvang is er veel ruimte voor individuele wensen.
Opvangkosten Bij een kinderdagverblijf neem je vaak een vast aantal uren per dag af. Het kan daardoor zijn dat je meer uren moet afnemen dan je nodig hebt aan opvang. Bij gastouderopvang maak je afspraken met je gastouder over het aantal opvanguren.


 

Onze Rens: van overprikkeld naar ontspannen

Lees hier het verhaal van moeder Karin. Ze stapte over van een kinderdagverblijf naar gastouderopvang en zag haar zoontje veranderen van een overprikkelde baby naar een kind die ze ontspannen en blij kan ophalen aan het einde van de dag.

Opvang door opa of oma

Heb je een vader of moeder die het leuk lijkt om op je kind(eren) te passen? Of misschien een broer of zus? Dan kan dat natuurlijk ook heel leuk en gezellig zijn. Het is ook mogelijk dat familie als gastouder gaat werken. Dat heeft voordelen voor jullie beiden. Het is een bekend gezicht voor je kind, jij hebt recht op kinderopvangtoeslag en het is een leuke bijverdienste voor je familielid. Natuurlijk moet je familielid wel voldoen aan de kwaliteitseisen van de gastouderopvang, waaronder het juiste diploma.

Waar je op kunt letten bij het kiezen van de juiste kinderopvang

Je weet nu welke soorten kinderopvang er zijn op papier. Maar hoe een kinderdagverblijf of gastouder bij jou in de buurt echt is, weet je pas als je er bent geweest. Ga daarom eens bij een kinderdagverblijf of gastouderopvang kijken. Bekijk waar ze spelen en slapen. Is er een mogelijkheid om buiten te spelen? En vind je alles schoon en hygiënisch? Dat geeft je een goed beeld en je krijgt er direct een gevoel bij of iets wel of niet bij je past.

Vragen die je kunt stellen bij het bezoeken van een kinderdagverblijf of gastouderopvang:

1. Samenstelling van de groep
Bij een kinderdagverblijf: hoeveel kinderen zitten er in de groep? Hoeveel leidsters zijn er? En zijn de groepen verdeeld op basis van leeftijd. Of zijn er groepen met kinderen van nul tot vier jaar gemaakt?

Bij gastouderopvang: hoeveel kinderen vangt de gastouder op, op de dagen dat jij opvang nodig hebt. En welke leeftijden hebben deze kinderen?

2. Dagindeling
Hoe ziet een dag bij de kinderopvang of gastouder eruit? Past dat bij het ritme van jouw kind?

3. Pedagogische visie
Vraag naar de pedagogische visie van het kinderdagverblijf of de gastouder. De pedagogische visie vertelt onder andere hoe ze met je kind omgaan en op welke manier ze de ontwikkeling van je kind stimuleren.

4. Communicatie
Hoe word je op de hoogte gehouden van hoe het met je kind gaat op de opvang? Krijg je overdag foto’s en/of video’s doorgestuurd? En zijn er momenten dat de ontwikkeling van je kind met je wordt besproken?

5. Voeding
Is voeding een belangrijk item voor jou? Vraag dan wat ze je kind aanbieden aan voeding.

6. Kosten
Hoeveel weken per jaar heb je opvang nodig? Zijn er minimale uren die je moet afnemen? En hoe zit het met luiers en voeding? Zit dat bij de uurprijs in of betaal je daarvoor een apart bedrag? Tip: houd rekening met het bedrag aan kinderopvangtoeslag dat je ontvangt van de overheid. Dan kun je berekenen wat je netto per maand kwijt bent (netto = opvangkosten – kinderopvangtoeslag). Op deze website kun je zien of je recht hebt op kinderopvangtoeslag

In deze PDF ‘Het kennismakingsgesprek’ vind je nog meer tips.

Wanneer moet ik kinderopvang regelen?

Ben je zwanger? Dan is het verstandig om je kinderopvang in de derde of vierde maand van je zwangerschap te regelen. Dat klinkt misschien heel vroeg, maar door dit op tijd te doen geeft je dat ook rust. En hoe fijn is het als je weet dat je kind straks een fijne plek heeft?!

 

Nieuwsgierig naar een gastouder bij jou in de buurt?

Neem een kijkje op onze opvangmarkt. Hier kun je zoeken naar een gastouder in jouw buurt. Je kunt ook zelf gratis en vrijblijvend een profiel aanmaken, zodat gastouders contact met jou op kunnen nemen als ze een plekje vrij hebben in hun gastouderopvang. Vind je het fijn als we je helpen? Bel (0572-341000) of mail (info@4kids.nl) ons gerust, zodat onze opvangadviseurs je gelijk kunnen helpen met je vragen.

4Kids Opvangmarkt