Kinderopvang kiezen. Wat als je nog niet weet wat je wensen zijn?

This page is not available in your language and is displayed in Dutch. You must speak and write in Dutch to be able to work as a childminder in the Netherlands.

Je bent zwanger en aan het kijken naar welke kinderopvang er straks bij jullie past. Of je bent al ouder, maar hebt nog niet eerder gebruikgemaakt van kinderopvang. Als je voor de eerste keer op zoek bent naar kinderopvang kom je vaak dezelfde tip tegen: kies kinderopvang die past bij je wensen. Maar wat als je nog helemaal niet weet wat je wensen zijn? In deze blog delen we tips die je daarbij kunnen helpen.

Tip 1: Begin met wat je al wel weet

Hoe zal het straks gaan als… hoe werkt dit precies? Wat kost kinderopvang? En moet ik dat zelf betalen of betaalt de overheid ook mee? Als je voor de eerste keer op zoek gaat naar kinderopvang is het logisch dat je nog niet alles weet. Schrijf daarom op wat je al wel weet. Dat geeft overzicht. Je kunt daarbij denken aan praktische wensen, zoals:

  • Waar wil je dat de opvang plaatsvindt? Opvang kan bij een gastouder, kinderdagverblijf of oma plaatsvinden. Maar ook bij jou thuis (nanny-opvang).
  • Vind je het fijn als de opvang dicht bij huis is? Of is het voor jou praktischer als de opvang dicht bij je werk is?
  • Vanaf wanneer heb je opvang nodig? Is dat op vaste dagen en tijden? Of heb je iedere week op andere dagen en tijden opvang nodig?

Naast de praktische wensen heb je misschien al eens nagedacht over wat jij belangrijk vindt in de opvoeding van je kind. Welke dingen vind je bijvoorbeeld fijn uit je eigen opvoeding? En wat wil je graag anders doen? Elk gastouderbureau en kinderdagverblijf heeft een pedagogisch beleid. Gastouders die zijn aangesloten bij het gastouderbureau werken vanuit dit pedagogisch beleid. Veel gastouders hebben ook een eigen pedagogisch werkplan waarin staat beschreven wat zij belangrijk vinden in hun opvang. En hoe zij het pedagogisch beleid van het gastouderbureau vertalen naar hun praktijk. Hier kun je het pedagogisch beleid van 4Kids bekijken.

Tip 2: Maak kennis met de verschillende soorten kinderopvang

Er zijn verschillende vormen van kinderopvang. Met elk hun eigen voordelen. Wij benoemen hier de soorten kinderopvang waarbij je ook recht hebt op kinderopvangtoeslag. Een vergoeding van de overheid voor de kosten van de kinderopvang.

  1. Gastouderopvang door een gastouder of familielid (bijvoorbeeld oma)
  2. Kinderdagverblijf
  3. Buitenschoolse opvang (bso) voor kinderen die naar de basisschool gaan). Er zijn ook gastouders die bso-opvang aanbieden.

In deze blog lees je meer over de soorten kinderopvang.

Tip 3: Vraag vrienden en familie naar hun ervaringen

Het internet staat vol met ervaringen van anderen. Maar misschien kun je ook gebruikmaken van de ervaringen van mensen die dichterbij je staan. Bijvoorbeeld van vrienden of familie die al gebruikmaken van kinderopvang. Waarom hebben zij gekozen voor een kinderdagverblijf of gastouderopvang? Wat vinden ze fijn aan hun opvang? En wat minder fijn? Vergeet daarbij niet te kijken naar wat jullie zelf belangrijk vinden. Wat voor hun belangrijk is, kan voor jou minder belangrijk zijn. En andersom. Maar uit iedere ervaring die je hoort haal je wat voor jou belangrijk is. En zo wordt je beeld van wat jij voor je kind wilt in de kinderopvang steeds duidelijker.

Tip 4: Ga op bezoek

Het is fijn om ervaringen van een ander mee te kunnen nemen of er veel over te lezen. Maar het beste beeld van opvang bij een gastouder of kinderdagverblijf krijg je wanneer je een bezoek brengt. Daar zie je hoe de opvang in de praktijk gaat. Naar welk kinderdagverblijf of welke gastouder zou jij je kind misschien heen willen brengen? Maak daar een afspraak voor een kennismaking. In het Landelijk Register Kinderopvang kun je op postcode zoeken welke kinderopvang (kinderdagverblijf en gastouders) en bij jou in de buurt zitten. Kijk vooral bij meerdere opvanglocaties zodat je een goed beeld krijgt van de mogelijkheden.

Welke vragen wil je stellen?
Het is handig als je van tevoren nadenkt over welke vragen je wilt stellen. Denk aan:

  • Hoeveel kinderen worden er opvangen?
  • Welke leeftijden hebben de andere kinderen?
  • Hoe ziet een dag op de opvang eruit?
  • Spelen ze regelmatig buiten?
  • Wat als je kind minder fit of ziek is?
  • Heeft de opvang flexibele breng- en haaltijden (als dat voor jou van toepassing is)?
  • Hoe ondersteunen ze je kind in zijn of haar ontwikkeling?
  • Wat wordt er aangeboden qua eten en drinken?
  • Wat zijn de slaap- en rustmomenten?

In deze PDF vind je nog meer vragen die je kunt stellen bij een kennismakingsgesprek.

Wij adviseren je om een bezoek te plannen als er ook kinderen op de opvang zijn. Zo krijg je een beter beeld van de opvang.

Tip 5: Vertrouw op je gevoel

Natuurlijk wil je de beste keus maken voor je kind. Maar je kunt niet alles van tevoren weten. Vertrouw daarom ook op je gevoel. Waar voel je je fijnst bij? Hoe voelde de sfeer bij de opvang? Je eerste gevoel kan veel zeggen over of het een opvang is die bij jullie past.

Daarnaast kunnen je wensen onderweg ook veranderen. Misschien heb je altijd gedacht dat je het belangrijk vond dat je kind met veel andere kinderen kan spelen, maar vind je het nu een fijner idee als hij of zij eerst in een kleine groep wordt opvangen. Met elke dag hetzelfde vertrouwde gezicht. Ook leer je je kind straks steeds beter kennen. En kun je de opvang, als dat nodig is, altijd aanpassen naar waar je kind behoefte aan heeft. Het allerbelangrijkste is dat jij straks met een gerust hart naar je werk of school kan, omdat je weet dat je kind in goede handen is.

 

Alles over gastouderopvang. Direct in je mailbox.

Wil je meer weten over gastouderopvang? Vraag dan gratis het informatiepakket aan. Je ontvangt het direct in je mailbox.

Gratis informatiepakket aanvragen