10x veilig spelen met water

This page is not available in your language and is displayed in Dutch. You must speak and write in Dutch to be able to work as a childminder in the Netherlands.

Spetter, spetter, spat! In de zomer is er natuurlijk niks leuker dan spelen met water. We inspireren je met tien veilige wateractiviteiten, waarmee je ook nog eens de ontwikkeling van je gastkinderen stimuleert. Dubbel doen dus!

  1. Verven met water. Het enige wat je nodig hebt is een kleine emmer met water en kwasten. Laat ze mooie kunstwerken maken op je terras of de stoep. En je kunt urenlang doorgaan, want zodra het water is opgedroogd is de ‘verf’ verdwenen.

    Goed voor onder andere: de creativiteit en fijne motoriek van je gastkinderen. Je kunt bijvoorbeeld ook samen verschillende vormen verven en deze vormen benoemen. Zo stimuleer je ook de cognitieve ontwikkeling (kennis). En door er samen over te praten ook de spraak- en taalontwikkeling.

  2. Spons doorgeven. Vertel je gastkinderen dat ze op hun rug moeten gaan liggen, op een rijtje. Maak één spons goed nat en laat het eerste kind de spons bijvoorbeeld klemmen tussen de voeten. Nu mogen ze de spons met hun voeten of handen doorgeven.

    Goed voor onder andere: de grove motoriek van je gastkinderen. Zijn je gastkinderen al wat ouder? Dan kun je ze ook nog een extra opdracht meegeven. Bijvoorbeeld dat de spons niet op de grond mag vallen. Zo stimuleer je ook de sociale ontwikkeling, want wat gebeurt er als je niet goed samenwerkt?

  3. Maak gebruik van je kinderstoel. Een kinderstoel? Jazeker. Als je een kinderstoel hebt waar een tafeltje met een klein opstaand randje aan vast zit, kun je hier een beetje water op gieten. Zo kunnen zij er lekker met hun handen in spetteren!

    Goed voor onder andere: de hand-oogcoördinatie en de sensorische ontwikkeling (wat kinderen waarnemen en hoe ze hierop reageren). Hoe voelt het water op je huid? Hoe klinkt het spetterende geluid?

  4. Autorace. Geef elk kind een licht speelgoedautootje en een waterpistool. Maak een startlijn en de strijd kan beginnen! Welke autootje is als eerste over de finish? Het autootje komt vooruit door met het waterpistool op de achterkant van het autootje te schieten.

    Goed voor onder andere: het leren omgaan met winnen en verliezen. En hoe je met de emoties van een ander omgaat. Je kunt ze hierin ook je normen en waarden meegeven door bijvoorbeeld ‘gefeliciteerd’ te zeggen tegen degene die gewonnen heeft. En ‘goed gespeeld’ te zeggen tegen degene die verloren heeft.

  5. Watermat. Sluit je tuinsproeier aan op een watermat en laat je gastkinderen door het water heen rennen. Duurzame tip: maak je watermat leeg boven de planten in de tuin. Zo verspil je minder water.

    Goed voor onder andere: de grove motoriek. Voor de jongste kinderen heb je ook een opblaasbare watermat met een waterkussen in het midden. Hierin drijven bijvoorbeeld voorwerpen als vissen en zeesterren. Deze voorwerpen draaien rond als kinderen ze aanraken of er overheen vegen. Goed voor de hand-oogcoördinatie.

  6. Spetteren! Ga in een kringetje zitten, zet een bak water in het midden en pak er een (grote) dobbelsteen bij. Gooi je zes? Dan mag je naar de bak water lopen en heel hard spetteren.

    Goed voor onder andere: de hand-oogcoördinatie en de sensorische ontwikkeling (wat kinderen waarnemen en hoe ze hierop reageren). Hoe voelt het water op je huid? Hoe klinkt het spetterende geluid? En ziet het water en glinsterend uit als de zon erop schijnt?

  7. Visjes vangen. Vul een ondiepe bak met water en leg er speelgoedvisjes in. Geef je gastkinderen een netje om de visjes te vangen.

    Goed voor onder ander: de hand-oogcoördinatie en het concentratievermogen. Je kunt met deze activiteit ook de taal-en spraakontwikkeling en de cognitieve ontwikkeling extra stimuleren. Hoe leven vissen in de zee? Welke kleuren hebben ze? Hoe komt het dat de visjes drijven of juist naar de bodem zakken?

  8. Spelen met ijsblokjes. Vul een bak met water en voeg gekleurde ijsblokjes toe. Laat je gastkinderen de ijsblokjes eruit vissen en kijken hoe ze in hun handen smelten.

    Goed voor onder andere: de sensorische ontwikkeling. Hoe voelt dat? Een ijsblokje dat smelt in je handen? Is het koud?

  9. Water en zand. Water en zand is altijd een goede combinatie. Je kunt er mee bouwen en lekker in graven. Bouwen jullie samen een mooi kasteel?

    Goed voor onder andere: de sociaal-emotionele ontwikkeling en de motoriek. Spelen met zand is ontdekken, onderzoeken en bedenken. Kijken en voelen. Het is ontspannend en geeft rust.

  10. Watertafel. Vul een watertafel met een laagje water, speelplezier gegarandeerd!

    Goed voor onder andere: de sociale ontwikkeling. Vaak spelen meerdere kinderen samen aan de watertafel. Wat als je met hetzelfde voorwerp wilt spelen? Kunnen we goed delen met elkaar en op onze beurt wachten?

Zwembadje

Zet je een zwembadje in je tuin? Zorg er dan voor dat het zwembadje vermeld staat in je risico-inventarisatie. En dat je het toestemmingsformulier '(open) water' hebt ingevuld en ondertekend met de ouders.

Blijf altijd bij je gastkinderen

Wist je dat kinderen zonder geluid verdrinken? Zonder te spartelen, schreeuwen of huilen. En zelfs al in een laagje van 10 centimeter diep. Blijf dus altijd bij je gastkinderen als ze met water spelen.
Lees meer over veilig in en om het water op Veiligheid.nl.

Veel speel- en spetterplezier!