SO die BOFVT! 7 handvaten voor gezonde kinderopvang

This page is not available in your language and is displayed in Dutch. You must speak and write in Dutch to be able to work as a childminder in the Netherlands.

Gezonde kinderopvang. We horen het steeds vaker en je kunt er eigenlijk niet meer omheen. Als gastouder speel je een belangrijke rol in de ontwikkeling van de kinderen die je opvangt. Voor nu en later. Gezonde kinderopvang speelt daarin een belangrijke rol. Wij geven je 7 handvaten en praktische tips voor hoe jij dat kunt toepassen in jouw gastouderopvang.

SO die BOFVT!

SO die BOFVT is een handig ezelsbruggetje voor gezonde kinderopvang. Elke letter staat voor een onderwerp die daarbij past.

De S van Slaap

Het allerbelangrijkst voor jonge kinderen is dat ze aan hun slaap toekomen. Dit betekent: voldoende slapen en goed slapen. Maar wat is voldoende? En hoe kun je kinderen helpen om goed te slapen? Tips die je kunnen helpen om kinderen goed te laten slapen zijn:

  • een aparte, goed geventileerde ruimte;
  • een ruimte die je kunt verduisteren;
  • een ruimte die niet te warm is (rond de 18 graden).
Gemiddeld is dit voldoende slaap voor kinderen
Kinderen van 1 jaar 12,5 – 14,7 uur per 24 uur
Kinderen van 2 jaar 12,1 – 14,3 uur per 24 uur
Kinderen van 3 jaar 11,4 – 13,6 uur per 24 uur
Kinderen van 4 jaar 10,7 – 12,9 uur per 24 uur
 

4Kids Opvangmarkt

Ben je nog op zoek naar gastkinderen of een gastouder? Neem eens een kijkje op onze opvangmarkt. Dat is gratis en vrijblijvend.

4Kids Opvangmarkt

De O van Opvoeding

Een warme en liefdevolle opvoeding. Met daarnaast grenzen stellen, consequent zijn en positieve aandacht. Hierdoor weten kinderen wat er van ze wordt verwacht. Tips die je hierbij kunnen helpen:

  • benoem het gedrag dat je wilt zien (bijvoorbeeld: op de bank mag je zitten, in plaats van: niet op de bank staan);
  • geef complimenten in het openbaar en corrigeer kinderen zoveel mogelijk individueel. Dus loop naar een kindje toe;
  • benoem de emoties die je ziet en help kinderen ze uit te spreken: jij bent heel blij ziek ik. Is dat omdat…?

De B van Buiten spelen en Bewegen

Kinderen ontdekken de wereld door te spelen, te doen, uit te proberen, te kijken, imiteren, mee te doen en aanwijzingen uit te voeren. Bewegen is goed voor de motorische, persoonlijke, sociale en emotionele vaardigheden. Bewegen is ook goed voor de bot- en spierontwikkeling, hersenontwikkeling en het voorkomen van overgewicht. Kortom: beweeg! Tips om (meer) buiten, te bewegen zijn:

  • maak ruimte in je dagritme om naar buiten te gaan;
  • wissel locaties af: tuin, speeltuin, park of even langs de bakker;
  • laat kinderen zoveel mogelijk zelf lopen;
  • het Nijntje Beweegdiploma. Zij hebben leuke, speelse beweegtips.

De O van Ontbijten

Dagelijks ontbijten is ontzettend belangrijk om de dag mee te beginnen. Na een nacht slaap moet het lichaam weer energie krijgen. Een gezond ontbijt levert die energie. Je kunt met ouders bespreken of hun kind goed heeft ontbeten voordat hij of zij naar je opvang komt. Je kunt er ook voor kiezen om kinderen, die bijvoorbeeld heel vroeg komen, zelf een gezond ontbijt aan te bieden.

Tips voor een goed ontbijt
  • kies voor volkoren- of bruinbrood. In volkorenbrood zitten de meeste vezels;
  • wissel het ontbijt eens af met bijvoorbeeld havermout, muesli of andere ontbijtgranen. Natuurlijk zonder toegevoegde suikers en zout;
  • margarine uit een kuipje op elke broodje en hartig, mager beleg zoals hüttenkäse of zuivelspread light zijn goede keuzes uit de Schijf van Vijf;
  • groente en fruit kunnen ook heel lekker zijn op brood. Zoals: tomaat, komkommer, paprika, avocado, banaan, appel en aardbei. Je kunt er zelfs hele leuke gezichtjes van maken!
 

Gastouderbureau 4Kids

Wil je weten wat 4Kids voor jou als gastouder kan betekenen? We vertellen het je graag. Je mag ons ook altijd bellen via 0572-34100.

Wat doet 4Kids voor jou?

De F van Frisdrank

En daar horen natuurlijk ook alle andere gezoete drankjes en vruchtensappen bij (ook al lijken ze soms zo gezond…) Frisdranken zijn echte dikmakers. Wist je bijvoorbeeld dat er in een glaasje appelsap wel 7 suikerklontjes zitten?! De hoeveelheid suiker die in deze dranken zit hebben kinderen echt niet nodig. Maak van een glaasje ranja een uitzondering, en geef ze standaard water of thee. Dan waarderen ze het glaasje ranja des te meer!

De V van Voeding

Kinderen op jonge leeftijd laten wennen aan gezonde voeding is altijd winst. Zeker ook voor later. Gezonde voeding geeft het lichaam de bouwstoffen die het nodig heeft. In de Schrijf van Vijf staan alle voedingsproducten die samen zorgen voor een gezond voedingspatroon. Denk aan: granen en noten, zuivel, vetten en oliën, groente, fruit en vis.

Mag je je kinderen dan nooit meer iets ‘lekkers’ geven? Natuurlijk wel! Het Voedingscentrum heeft producten buiten de Schijf van Vijf ingedeeld in dag- en weekkeuzes. Een goede richtlijn hierbij is: kies elke dag niet vaker dan 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf (dagkeuze) en daarnaast hooguit 3 keer per week wat groters (weekkeuze).

Voedingstips
  • vervang de smeerkaas bijvoorbeeld door zuivelspread;
  • kies voor 100% pindakaas;
  • neem 30+ kaas;
  • geef tijdens de lunch ook eens een plakje komkommer of een stukje banaan.

Lees meer over de Schijf van Vijf, dag- en weekkeuzes

De T van Televisie, Telefoon en/of Tablet

Het kijken of spelen op televisie, telefoon of tablet noemen we ook wel ‘schermtijd’. Schermtijd gaat vaak samen met zitten. En dat terwijl kinderen zich juist ontwikkelen door te bewegen en spelen. Waarbij ze al hun zintuigen gebruiken. Het is daarom handig om hier goede afspraken over te maken. Hoe lang mogen ze kijken, wat en wanneer? Vergeet daarbij de schermtijd die ze bij hun ouders krijgen ook niet. Mediadiamant kan je goed helpen bij het maken van deze afspraken: mediawijsheid.nl/mediadiamant

Samengevat. Bij gezonde kinderopvang hoort gezond eten en drinken, veel bewegen, voldoende slaap, voorspelbaarheid, weinig schermtijd. En vooral: een gezellige sfeer!

 

Gastouder worden?

Ben je nog geen gastouder? En wil je er graag meer over weten? Wij vertellen je er alles over in onze brochure.

Brochure gastouder worden