Kwaliteitseisen gastouderopvang op zijn vroegst per 2026

Staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie) heeft deze week belangrijke toezeggingen gedaan in een Kamerbrief. Het zijn antwoorden op vragen van de Eerste Kamer, op de voorgestelde verbetermaatregelen voor de gastouderopvang.

We delen in dit nieuwsbericht de belangrijkste uitkomsten met je:

  • ingangsdatum kwaliteitseisen gastouderopvang op zijn vroegst per 2026;
  • Geen MBO-3 eis voor bestaande en nieuwe gastouders.

Daarnaast hebben we de voorgenomen maatregelen nog een keer in het kort voor je op een rij gezet.

Ingangsdatum kwaliteitseisen gastouderopvang op zijn vroegst per 2026

De BBB (Eerste Kamer) had gevraagd of de ingangsdatum van 1 januari 2025 nog realistisch is. Deze vraag is ook in gesprekken tussen de Brancheorganisatie Kinderopvang, sectorpartijen en het ministerie van SZW meerdere keren aan bod gekomen. Al deze partijen delen de mening dat voor de meeste maatregelen een implementatietijd van 12 maanden nodig is, vanaf het moment dat de kwaliteitseisen definitief gepubliceerd zijn. Zo is er, voor gastouders, gastouderbureaus, toezichthouders en handhavers, voldoende tijd om de maatregelen zorgvuldig in te voeren. Dit betekent dat de kwaliteitseisen voor de gastouderopvang op zijn vroegst rond 1 januari 2026 in kunnen gaan, wanneer de nieuwe wet- en regelgeving eind 2024 of begin 2025 wordt gepubliceerd.

Geen MBO-3 eis voor bestaande en nieuwe gastouders

De regering kiest ervoor om voor bestaande gastouders in te zetten op bijscholing via permanente educatie en pedagogische coaching door het gastouderbureau. En niet voor een verhoging van de kwalificatie-eis naar MBO niveau 3. De regering is ervan overtuigd dat deze maatregelen voor de meeste gastouders uitvoerbaar zijn. Er komt voor bestaande en nieuwe gastouders dus geen generieke eis voor een MBO-3 opleiding. Wel wordt er een inhoudelijke aanscherping verwacht voor wie dat nodig heeft m.b.t. een pedagogische module. Of dat alleen voor nieuwe gastouders gaat gelden of ook voor bestaande gastouders wordt bepaald in de (nog te publiceren) Ministeriële Regeling.

De voorgestelde maatregelen op een rij

In het kort zijn voor bestaande gastouders nu de volgende maatregelen voorgesteld:

  1. Ingevuld pedagogisch werkplan. Deze kun je nu al via Mijn 4Kids invullen.
  2. Achterwacht die binnen 15 minuten ter plaats kan zijn, in geval van nood. Ook voor gastouders waarbij minder dan vier kinderen tegelijk worden opgevangen.
  3. Het opnemen van de vier pedagogische basisdoelen in de wet voor gastouders. Dit zijn de vier doelen die je al kent, het enige verschil is dat ze op dit moment nog niet zijn vastgelegd in de wet.
  4. Koppeling met maximaal twee gastouderbureaus, alleen voor nieuwe koppelingen. Bestaande overeenkomsten met ouders mogen doorlopen.
  5. De gastouder volgt, naast de coaching door de pedagogisch medewerker, jaarlijks nog zeven uur aan permanente ontwikkeling. Bij 4Kids kun je ook nu al gebruikmaken van een uitgebreid aanbod aan trainingen en cursussen. Het volledige aanbod bekijk je hier.

Wil je meer informatie over wat het specifiek voor jou als gastouder betekent? Op 4kids.nl/kwaliteitseisen kun je alle informatie teruglezen en de veelgestelde vragen bekijken. Je kunt ook altijd contact opnemen met je bemiddelaar of ons team Relatiebeheer. Wij helpen je graag en blijven je ook de komende tijd informeren rondom de kwaliteitseisen.

Wat is de volgende stap?

De komende weken blijft de Brancheorganisatie Kinderopvang met het ministerie van SZW en ander sectorpartijen in gesprek om de details van de Regeling uit te werken. In de Regeling worden onder andere de overgangstermijnen en de kwalificatie-eisen voor nieuwe gastouders en de pedagogisch coach vastgelegd. De Regeling hoeft niet door de Tweede Kamer te worden behandeld.

Wil je meer lezen over de reactie van staatssecretaris Nobel?

  • Klik hier voor het bericht van de Brancheorganisatie Kinderopvang
  • Hier kun je de volledige kamerbrief lezen
  • Klik hier voor de Beslisnota bij deze Kamerbrief (in een beslisnota lees je de afwegingen die ambtenaren hebben gemaakt)