Extra kwaliteitseisen gastouderopvang
Voormalig minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft aangekondigd extra kwaliteitseisen te willen vastleggen voor de gastouderopvang. Op dit moment zijn de extra kwaliteitseisen voor de gastouderopvang nog niet definitief. De verwachting is nu dat de kwaliteitseisen rondom 1 januari 2026 ingaan, zodat gastouders, gastouderbureaus, toezichthouders en handhavers voldoende tijd hebben om de maatregelen zorgvuldig uit te voeren. Op deze pagina lees je alle informatie die hierover bij ons bekend is, en door ons gecontroleerd is.
- Veelgestelde vragen
- Laatste nieuwsberichten
Wij helpen je
Als gastouderbureau houden we de ontwikkelingen goed in de gaten. Mede door onze deelname aan de adviesraad gastouderopvang, van de Brancheorganisatie Kinderopvang, zijn we snel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Zoals je van ons gewend bent, blijven we je informeren en begeleiden.
Veelgestelde vragen
Er zijn op dit moment grote verschillen in de kwaliteit van opvang die gastouders aanbieden. Uit onderzoek blijkt dat een grote groep gastouders hoogwaardige gastouderopvang biedt, maar ook dat bij een deel van de gastouders sprake is van lage, of zeer lage pedagogische kwaliteit. Dit betekent dat er kinderen zijn die niet optimaal gestimuleerd worden in hun ontwikkeling. En dat is zonde van deze belangrijke, kleinschalige vorm van kinderopvang. Om de kwaliteit tussen gastouders te verkleinen heeft voormalig minister Van Gennip extra kwaliteitseisen voorgesteld.
Bron: Inventarisatiestudie gastouderopvang door Kohnstamm Instituut – 2022
Bron: Kabinet scherpt kwaliteitseisen gastouderopvang aan
Minister van Gennip wil maatregelen nemen om:
- de begeleiding van gastouders door gastouderbureaus te verbeteren;
- de professionaliteit van gastouders te verhogen;
- het toezicht te versterken.
De extra kwaliteitseisen zijn dus niet alleen gericht op gastouders. Maar ook op gastouderbureaus en de GGD.
Bron: Rijksoverheid
De extra kwaliteitseisen zijn gericht op gastouders, gastouderbureaus en de GGD. De voorgestelde extra kwaliteitseisen zijn nog niet definitief. De verwachting is nu dat de kwaliteitseisen rondom 1 januari 2026 ingaan, zodat gastouders, gastouderbureaus, toezichthouders en handhavers voldoende tijd hebben om de maatregelen zorgvuldig uit te voeren.
Gastouders
- Ingevuld pedagogisch werkplan. Deze kun je nu al via Mijn 4Kids invullen. Zie vraag 8.
- Achterwacht die binnen 15 minuten ter plaats kan zijn, in geval van nood. Ook voor gastouders waarbij minder dan vier kinderen tegelijk worden opgevangen. Zie vraag 9.
- Het opnemen van de vier pedagogische basisdoelen in de wet voor gastouders. Dit zijn de vier doelen die je al kent, het enige verschil is dat ze op dit moment nog niet zijn vastgelegd in de wet. Zie vraag 11.
- Koppeling met maximaal twee gastouderbureaus, alleen voor nieuwe koppelingen. Bestaande overeenkomsten met ouders mogen doorlopen. Zie vraag 10.
- De gastouder volgt, naast de coaching door de pedagogisch medewerker, jaarlijks nog zeven uur aan permanente ontwikkeling. Zie vraag 7. Bij 4Kids kun je ook nu al gebruikmaken van een uitgebreid aanbod aan trainingen en cursussen. Het volledige aanbod bekijk je hier.
- Bij de Beroepskracht kindratio (BKR) worden de eigen kinderen van de gastouder voortaan meegeteld tot 8 jaar (in plaats van 10 jaar).
- Gastouders dienen ook Kinderopvangtoeslag (KOT) te ontvangen als de eigen kinderen van de gastouder gebruikmaken van gastouderopvang. Zie vraag 13.
Gastouderbureaus
- De pedagogisch beleidsmedewerker van het gastouderbureau biedt iedere gastouder jaarlijks drie uur coaching. Zie vraag 12.
- Pedagogische kennis op HBO werk- en denkniveau in eigen huis
Bron: Rijksoverheid – nieuwsbericht 1 maart 2024
Bron: Internetconsultatie overheid – 18 maart 2024
Bron: Concept besluit overheid – 18 maart 2024
Bron: verslag overheid – 15 mei 2024
Bron: Branchevereniging Kinderopvang – nieuwsbericht 4 september 2024
Bron: Branchevereniging Kinderopvang – nieuwsbericht 1 oktober 2024
Bron: Website Tweede Kamer
De overheid heeft op 4 september 2024 bekendgemaakt dat de kwaliteitseisen voor de gastouderopvang op zijn vroegst rond 1 januari 2026 in kunnen gaan, wanneer de nieuwe wet- en regelgeving eind 2024 of begin 2025 wordt gepubliceerd. Reden hiervoor is dat alle partijen de mening delen dat voor de meeste maatregelen een implementatietijd van 12 maanden nodig is, vanaf het moment dat de kwaliteitseisen definitief gepubliceerd zijn.
Ben je op dit moment aan meer dan twee gastouderbureaus gekoppeld? Het voorstel van de overheid is dat je nieuwe koppelingen met ouders, vanaf de ingangsdatum van de kwaliteitseisen, nog maar met twee gastouderbureaus mag afsluiten. Maar dat bestaande overeenkomsten tussen ouders en gastouderbureaus kunnen doorlopen tot het laatste kind uit dat gezin, dat gebruik maakt van de gastouderopvang, de leeftijd van dertien jaar heeft bereikt. Of naar de middelbare school gaat.
Oftewel: als de kwaliteitseisen doorgaan zoals nu is voorgesteld, kun je nog langere tijd met meer dan twee gastouderbureaus samenwerken. Alleen nieuwe koppelingen kunnen dan vanaf de ingangsdatum van de kwaliteitseisen nog gestart worden met twee bureaus.
Jazeker kan dat! Het is altijd goed voor je gastouderopvang om een ingevuld pedagogisch werkplan te hebben. En een achterwacht te hebben geregeld die binnen 15 minuten ter plaatse kan zijn bij nood. Bij vraag 8 lees je meer over het pedagogisch werkplan. En bij vraag 9 kun je meer informatie vinden over de achterwacht.
Op dit moment is nog niet bekend hoe dit precies vorm gaat krijgen. Natuurlijk zorgen wij ervoor dat de opleidingen tot gastouder die je bij ons kunt volgen altijd voldoen aan de kwaliteitseisen. Zodra hier meer informatie over bekend is, lees je dat hier.
Dat kan zeker! Wij hebben nu al een uitgebreid aanbod aan (online) trainingen en cursussen. Na elke training of cursus ontvang je van ons een certificaat van deelname, zodat je altijd kunt laten zien aan ouders en de GGD dat je een actieve gastouder bent op dit gebied. Ons volledige cursusaanbod bekijk je hier.
Met je pedagogisch werkplan laat je zien hoe je het pedagogisch beleid in de praktijk brengt. Wij hebben hiervoor een document gemaakt welke je zelf eenvoudig in kunt vullen. Deze vind je in Mijn 4Kids (online omgeving voor (gast)ouders van gastouderbureau 4Kids) > Downloads > Pedagogisch werkplan. Daar vind je ook hulpmiddelen die je helpen bij het invullen van het pedagogisch werkplan. En onze pedagogische video’s. Je mag ook altijd je bemiddelaar om hulp vragen.
Heb je al een ingevuld pedagogisch werkplan? Dan kun je deze nu uploaden via Mijn 4Kids > Algemene gegevens > Opvanggegevens, onder het kopje Ontwikkelingsgericht werken.
De achterwacht moet binnen een kwartier bij jou kunnen zijn in gevallen van nood. Dit mogen meerdere personen zijn. De achterwacht heeft geen VOG nodig. Een achterwacht is nu al verplicht voor gastouders die 4 of meer kinderen tegelijk opvangen. Ons advies is om ook een achterwacht te regelen als je minder kinderen opvangt. Want wat als je plotseling weg moet? Dan is het altijd fijn als er iemand is die er voor je kan zijn. Vergeet ouders niet te informeren over je achterwacht(en).
Het voorstel van de overheid is dat je nieuwe koppelingen met ouders, vanaf de ingangsdatum van de kwaliteitseisen, nog maar met twee gastouderbureaus mag afsluiten. Maar dat bestaande overeenkomsten tussen ouders en gastouderbureaus kunnen doorlopen tot het laatste kind uit dat gezin, dat gebruik maakt van de gastouderopvang, de leeftijd van dertien jaar heeft bereikt. Of naar de middelbare school gaat.
Oftewel: als de kwaliteitseisen doorgaan zoals nu is voorgesteld, kun je nog langere tijd met meer dan twee gastouderbureaus samenwerken. Alleen nieuwe koppelingen kunnen dan vanaf de ingangsdatum van de kwaliteitseisen nog gestart worden met twee bureaus.
Je kunt al wel vast nadenken over wat je belangrijk vindt in de samenwerking met een gastouderbureau. Hier geven we je 10 tips bij het kiezen van een goed gastouderbureau. Je kunt hierover ook altijd contact opnemen met je bemiddelaar of ons kantoor.
Dit zijn de vier pedagogische basisdoelen die al bij jullie bekend zijn: emotionele veiligheid voor het kind bieden, persoonlijke en sociale kwaliteiten bevorderen en normen en waarden overbrengen. Het enige verschil is dat ze op dit moment nog niet zijn vastgelegd in de wet, zoals bij kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang.
Bron: Rijksoverheid
Gastouderbureau 4Kids heeft twee pedagogen in dienst: Connie en Sabina. Zij staan voor je klaar als je vragen hebt over de ontwikkeling van een kind in je opvang. Je kunt ze bereiken via pedagoog@4kids.nl.
Gastouders ontvangen nu alleen kinderopvangtoeslag (KOT) voor hun eigen kinderen als zij worden opgevangen door een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang (bso). De Tweede Kamer heeft ermee ingestemd dat gastouders ook KOT gaan ontvangen als hun eigen kinderen worden opgevangen door een gastouder. Deze aanpassing moet ook nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer.
Wij snappen je zorgen hierover, maar dat is niet nodig. Het voorstel met de nieuwe maatregelen is nog niet definitief. Daarnaast overweegt de minister een overgangstermijn om gastouderbureaus en gastouders zo goed mogelijk te ondersteunen.
Wij zorgen er als gastouderbureau samen met jou voor dat je altijd aan de kwaliteitseisen blijft voldoen als gastouder.
Bron: Rijksoverheid
Als gastouder ben je vrij om je eigen tarief te bepalen. We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt als: hoeveel extra kosten ga ik maken voor de extra kwaliteitseisen? Wat moet ik daardoor met mijn uurtarief doen?
Zoals gebruikelijk bespreken wij ons adviestarief voor gastouders en de bureaukosten voor ouders met de oudercommissie. In oktober ontvang je van ons een e-mail met wat de maatregelen voor jouw uurtarief betekenen.
Wat nu al wel bekend is, is dat de overheid de maximum uurprijs voor gastouderopvang per 2025 al wel met € 0,21 cent verhoogt, bovenop de reguliere indexering. Hierdoor ontvangen ouders meer kinderopvangtoeslag. Deze € 0,21 cent is nodig om de kosten die voortkomen uit de kwaliteitseisen (deels) de compenseren.
Zowel gastouders als gastouderbureaus gaan extra kosten maken. Denk bijvoorbeeld aan de tijd die je gaat besteden aan het volgen van bijvoorbeeld een training. Je krijgt voor de tijd dat je bezig bent met een training natuurlijk geen rekening, maar de tijd die je stopt in de kwaliteit van je werk als gastouder mag je ook meerekenen in je uurtarief. Want die tijd is ook een investering.
Wetten. Een wet is een regel die door de overheid is gemaakt en voor iedereen geldt. De wet staat bovenaan, en geeft de grote lijnen aan. Voor gastouders is dit bijvoorbeeld de Wet Kinderopvang, waar in staat aan welke regels je moet voldoen om opvang te mogen bieden.
De wet kan alleen aangepast worden als zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer instemmen met de wijziging.
Besluiten. Een Besluit is een aanvulling op de wet. Het geeft meer details over hoe de wet precies werkt in de praktijk. Een aanpassing die ze nu willen doen in het Besluit is bijvoorbeeld dat de eigen kinderen van de gastouder tot 8 jaar worden meegeteld, in plaats van tot 10 jaar.
Een besluit kan worden goedgekeurd door de regering (de ministers en de Koning), zonder dat de Eerste en Tweede Kamer hierover hoeven te stemmen.
Ministeriële Regeling. De Ministeriële Regeling is nog gedetailleerder dan de Besluiten. Voorbeelden hiervan zijn: de opleidingseisen voor nieuwe gastouders en welk opleidingsniveau de pedagogisch coach moet hebben vanuit het gastouderbureau.
Ministeriële Regelingen kunnen worden aangepast door de minister die verantwoordelijk is. In dit geval de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
Laatste nieuws kwaliteitseisen gastouderopvang
-
7 oktober 2024
Update kwaliteitseisen gastouderopvang
Afgelopen dinsdag heeft de Tweede Kamer, na twee aanpassingen, ingestemd met de voorgestelde wetswijziging en wijzigingen...
-
12 september 2024
Gastouderopvang krijgt aandacht
Gisteren (woensdag 11 september) heeft de Tweede Kamer gedebatteerd over de Wet Verbetermaatregelen Gastouderopvang. En...
-
5 september 2024
Kwaliteitseisen gastouderopvang op zijn vroegst per 2026
Staatssecretaris Nobel (Participatie en Integratie) heeft deze week belangrijke toezeggingen gedaan in een Kamerbrief. Het...
-
24 juni 2024
Kwaliteitseisen gastouderopvang: hoe staat het ervoor?
Er komt binnenkort een nieuw kabinet. Dat heeft ook invloed op de wijzigingen voor de gastouderopvang. We kunnen ons voorstellen...
-
16 mei 2024
Update: Koppeling met maximaal twee gastouderbureaus alleen voor nieuwe koppelingen
Zoals je weet is de overheid bezig met het doorvoeren van extra kwaliteitseisen voor de gastouderopvang. Hierin is nog niets...
-
21 maart 2024
Maatregelen kwaliteitseisen gastouderopvang verder uitgewerkt
De overheid heeft de maatregelen om de kwaliteit van de gastouderopvang te verbeteren verder uitgewerkt in een conceptbesluit....
-
14 maart 2024
Wetsvoorstel extra kwaliteitseisen gastouderopvang 2025 openbaar
Op 5 maart 2024 hebben we jullie geïnformeerd dat de eerste kwaliteitseisen zijn meegenomen in een wetsvoorstel naar de...
-
5 maart 2024
Wetsvoorstel extra kwaliteitseisen gastouderopvang naar Tweede Kamer
Vorige maand hebben we jullie geïnformeerd over de mogelijke extra kwaliteitseisen voor de gastouderopvang, die zijn voorgesteld...
-
11 januari 2024
Belangrijk jaar voor de gastouderopvang
Het jaar 2024 is van start. En niet zomaar een jaar voor de gastouderopvang. Zoals het er nu uitziet gaan er per 2025 extra...
Downloads
Links
Pagina Tweede Kamer – status wetsvoorstelInternetconsultatie overheid – 18 maart 2024